Doptavlor och bröllopstavlor

Under 1800-talet var det vanligt i södra och mellersta Sverige med minnestavlor av olika slag. Det var vid någon av livets högtider som man beställde en minnestavla. Det kunde vara inför ett bröllop, ett dop, en födelsedag eller namnsdag men också efter en nära anhörigs död. Tavlorna innehöll ofta monogramet för eller namnet på den / dem som tavlan gällde, datum och en vacker vers eller ett bibelcitat. Runt detta kunde det till exempel finnas en sirlig blomsterkrans, änglar eller urnor med träd. Tekniken var ofta akvarell men även konstfullt klippta silluetter användes.

Traditionen med minnestavlor växte fram under 1600- och 1700-talet. Så småningom spred det sig till borgarklassen och därifrån till allmogen.

Mina dop- bröllops- och födelsedagstavlor är i traditionell stil med en personlig twist. Jag målar i akvarell eller gouache precis som man ofta gjorde förr.
Nu finns det också gratulationstavlor i gicléetryck där jag skriver i texten i efterhand. Trycken är på högkvalitativt akvarellpapper och i begränsad upplaga.