Textilier för jordens barn och deras barn...

Varför ekologiskt linne?

Linne är en fantastisk textil, en av våra äldsta, som har odlats och använts mycket i norden. Det är ett starkt och hållbart material som bara blir vackrare ju mer man använder det. Linne har förmågan att hålla borta smuts bättre än bomull. Linne är svalt när det är varmt och håller värmen när det är kallt i rummet. Vad kan passa bättre till barntextilier?

I takt med att bomullspriset ökar så ökar också textilindustrins intresse av att hitta andra material. Man börjar ta upp gamla naturmaterial som lin och hampa igen. Vi konsumenter börjar också få kunskap om den smutsiga tillverkningen som ligger bakom den traditionella bomullsindustrin. Vi börjar fråga efter material som är justa mot människa och miljö.

 

 

Motiv

Sänglinnet och barnkläderna i lin har fått små finurliga figurer. Det är min yngsta dotter som har stått modell för flickan Klura. Det är Klura och hennes Klurakompisar som gömmer sig på mina barnkläder och som även finns tryckta på sänglinnet. Klura är stark och kavat och full av påhitt med en obändig egensinnig vilja, men hon har också ett mycket varmt litet hjärta.

På prydnadskuddarna har jag valt motiv inspirerade av det bonadsmåleri som jag också håller på med. Bildvärlden i bonadsmåleriet är färgrik och naiv och passar utmärkt att föra över på textil.